1. #1
    General Lord
    Shadowhunters - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi 
    09 Aralık 2016
    Favori Oyun  
    Silkroad Online
    Konular 
    416
    Mesajlar 
    2,904
    Beğenme 
    53
    Beğenilme 
    695
    Konum
    Kocaeli  

    Standart Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken Yiyecekler

    Bütün Karpuz

    Kesilmeden önceki bütün halinden bahsediyoruz.
    2006 yılında ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırma göstermektedir ki karpuz kesilinceye kadar oda sıcaklığında saklandığında daha fazla antioksidan içermektedir.

    Dolayısıyla karpuzu kesinceye kadar dışarıda saklayıp, kestikten sonra da kapalı bir kap içinde veya bir folyo ile sıkıca kapladıktan sonra buzdolabına koymak ve içerdiği değerleri yok olmadan, mümkün olan en kısa süre içerisinde tüketmek en iyisi.



    Domates

    Hassas bir sebze olan domates buzdolabında saklandığında lezzetini ve dokusunu kaybeder. Soğuk, domatesin zarının zarar görmesine, yumuşamasına ve lezzetsizleşmesine sebep olur. Ayrıca domatesin olgunlaşmaya devam etmesine de engel olur.
    Domatesi saklamak için en uygun yer oda sıcaklığıdır.
    Olgunlaşmış bir domatesin birkaç gün içerisinde tüketilmesi en iyisidir. Yani çok sıcaktan ve özellikle güneş ışığından korunmaları gerekmektedir.
    Aşırı olgunlaşmış domatesleri buzdolabına koyarak çürümeden önce birkaç gün daha dayanmalarını sağlayabilirsiniz.


    Patates

    Soğuk hava, patatesin içindeki nişastanın ayrışmasına sebep olacağı ve şekere dönüşeceği için patatesleri buzdolabında saklamak onları daha tatlı hale getirecektir. Ayrıca buzdolabında saklanmış bir patatesin yüksek ısıda pişirilmesi halinde oldukça zararlı ve kanserojen bir madde olan akrilamit adında bir kimyasalın oluşmasına sebep olur.
    Öte yandan sıcak ve nemli bir ortamda saklanan patateslerde filizlenme veya çürüme başlayabilir. Bu yüzden patates (ve benzeri tüm köklü sebzelerin) mümkünse serin ve karanlık bir ortamda saklanmaları en iyisidir.(Kiler benzeri ortamlar..)


    Kuru Soğan

    Buzdolabında saklandığında içerdiği sudan dolayı yumuşayacak ve kısa sürede çürümeye başlayacaktır.
    Buna rağmen kesilmiş veya doğranmış soğanı hava almayan bir kabın içine koyarak buzdolabında 4 derece veya altında birkaç gün saklayabilirsiniz.
    İlave olarak patates ve soğanın yan yana saklanmaması gerektiğini de ekleyelim çünkü yaydıkları gazlar birbirlerinin hızlıca bozulmasına sebep olacaktır.


    Bal

    Balı buzdolabında saklamanıza gerek yoktur. Ancak fırın veya ocağınızın yakınında da olmaması gerekir. Sıcak ve soğuk, balın tadına ve yapısına zarar verir. Her ne kadar balın gerçek olduğunu anlamak için buzdolabında tutularak kristalize ve şekerlenme olup olmadığına bakılıyor olsa da bu balın tadını etkileyeceğinden buzdolabında muhafaza etmek çok tavsiye edilmez.
    Mümkünse cam bir kap veya kavanoz içinde saklanması gereklidir. Balı metal veya plastik kaplar içinde saklamayın. Bu oksidasyona sebep olacaktır.



    Zeytinyağı

    Zeytinyağınızı asla pencere önünde veya fırınınızın yakınında korumayın. Işık veya ısıya maruz kalmak zeytinyağınızın küflenmeye başlamasına sebep olacaktır. Yağdaki küflenme, lezzet veya kokuyla anlaşılabilir hale gelmesinden çok önce başlayacağından bunu hemen anlamanız çok mümkün değildir.

    Sarımsak

    Bütün veya ayıklanmış şekilde buzdolabında saklanacak sarmısak, kısa süre içerisinde yumuşayacak, kokusu ve tadı etkilenerek bozulmaya başlayacaktır. Ancak tıpkı soğanda olduğu gibi, dövülmüş, kıyılmış veya kesilmiş şekilde, hava almayan bir kap içinde birkaç gün buzdolabında saklanabilir.
    Mümkünse bütün olarak, serin ve güneş ışığı almayan bir ortamda saklamak, sarmısağın ömrünü uzatacak, filizlenmesine engel olacaktır. Hava akımını kolaylaştırmak için gözenekli bir sepet içinde saklamak uygun olacaktır.
    Dış kabuğu açıldıktan sonra kalan sarmısak dişlerini en kısa sürede tüketmek en iyisidir. Ayrıca tam kurumamış, nemli veya taze sarmısak kısa sürede çürüyeceğinden satınalırken kuru olmasına dikkat etmelisiniz.


    Çekirdek ve Öğütülmüş Kahve

    Kahve, doğası gereği nemi ve kokuyu çeken bir yapıda olduğu için bulunduğu ortam çok önemlidir. Nemli bir ortamda saklanan kahvenin tadı ve kokusu değişir. Ayrıca kahve buzdolabının ve içindeki diğer besinlerin kokusunu da kolayca çekecektir.
    Kahveyi saklamak için en uygunu, vakumlu veya hava geçişini engelleyen, mümkünse seramik bir kap içerisinde karanlık, kuru ve serin bir ortamda tutmaktır.


    Ekmek

    Ekmekteki buğday ve diğer tahıllar yüksek oranda nişasta içerirler. Nişasta, nemle temas ettiğinde hızla ayrışır ve kararsız bir yapıya dönüşür. Bu da ekmeğin hızla kuruması ve bayatlamasına sebep olur.
    Ekmeğin, güneş ışığından uzak, karanlık, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir. Ancak nerede saklanıyor olursa olsun birkaç günden uzun süre bekletilmemesi gereklidir.
    Eğer ekmeğin daha uzun süre korunması gerekliyse, hava almayan bir poşet içerisinde derin donducuda tutularak nişasta bozulmasının engellenmesi sağlanabilir.
    Rutubetli bir mutfağınız varsa, ekmeğin mümkün olduğu kadar az miktarlarda günlük olarak alınması ve her kullanımdan önce hafifçe kızartılması iyi olacaktır.



    Sert Çekirdekli Meyveler


    Çekirdeği diğerlerine göre daha büyük ve sert olan şeftali, kayısı, kiraz ve erik gibi meyvelerin de buzdolabında tutulmalarına gerek yoktur. Bu gibi meyveleri buzdolabında saklamak onların tazelik, lezzet ve formlarını hızla kaybetmelerine sebep olacaktır.



    Domates ve 10. maddedeki meyveleri saklarken saplarının veya sap bağlantılarının aşağı doğru tutulmaları daha uzun süre korunmalarını sağlayacaktır. Ayrıca muzu da sakın buzdolabına koymayın koymuş biri olarak siyahlaşıyor ve tadı acayip kötü oluyor. Sarımsak konusuna gelince bizim evde de bende buzdolabında saklarız bir zararı yok bence sadece kullanıcaksanız 1 2 saat önceden dışarı çıkartıp ortama ayak uydurmasını bekleyiniz. Bal konusuna gelince de hakiki bal asla bozulmaz.


    Stajyer Doktor





  2. #2
    General Lord
    Shadowhunters - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi 
    09 Aralık 2016
    Favori Oyun  
    Silkroad Online
    Konular 
    416
    Mesajlar 
    2,904
    Beğenme 
    53
    Beğenilme 
    695
    Konum
    Kocaeli  

    Standart

    Elimden geldiğince kısaltıp önemli yerleri belirtmeye çalıştım. Çoğunu zaten biliyorsunuzdur. Daha güzel bir konu paylaşıcaktım ama başım acayip ağrıyor ve baya uğraştırcaktı hazırlaması neyse uzun sınav arasından sonra istediğim gibi dönüş yapamasam da telafisini yapmaya çalışıcam
    Stajyer Doktor




  3. #3
    General Lord
    LJLJ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi 
    02 Kasım 2016
    Favori Oyun  
    aSilkroad
    Konular 
    497
    Mesajlar 
    3,185
    Beğenme 
    1249
    Beğenilme 
    1002
    Konum
    Law & Justice  

    Standart

    Markette reyondan aldığı yumurta ve sütü eve gelince bozulmasın diye hızlıca dolaba koyan annelere selam olsun!



    Sadece Üyeler Linkleri Görebilir...
    Sadece Üyeler Linkleri Görebilir...

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Giriş