İçindekiler: Çiçeklerinde: Betain, Cholin, Flavonglikozid, Sapogenin, Xanthofyll, Tohumunda: Doymamış yağlar, İyod, Kalsiyum, Fosfor, Albümin, Karotinoid, Lecithin, E vitamini, Ayçiçeği küspesi: 10% su, 4-1% yağ, 19-49% ham protein, 5-35% ham selüloz, 5% madeni maddeler.

Şifası:

1) Ateş düşürücüdür. Ayçiçeği yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
2) Soğuk algınlığına iyi gelir. Papatya ve ayçiçeği (sarı çiçek) kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
3) Ayçiçeği yağı damar sertliğine iyi gelir.
4) Eklem sancılarına iyi gelir. Ayçiçeği yağıyla sancıyan eklem yerleri ovulur.
5) Katarakta faydalıdır. Ayçiçeğinin sarı çiçekleri susam yağına konup çam şişe içinde 40 gün güneşte saklanır. Süzülüp göze pansuman yapılır.

Yan Etkisi:

Ayçiçeği yapraklarının herhangi bir yan etkisi yoktur. Toplayanlarda cilt alerjisi yapabilir. Ayçiçeği yağıyla kızartılan yemekler mide yanması, egzama, kaşıntı, sivilce yapabilir.

Telafisi:

Mide yanmasına karşın kabak, patlıcan gibi kızartmalar yoğurt ile beraber yenir. Egzama için ayçiçeği yağı yerine (karaciğeri rahatsız olanlar) zeytinyağı yemelidir.




Ayçiçeği çekirdeği sivilceleri azdırır. Yerine kabak çekirdeği tercih edilirse daha sağlıklı olur. Ayçiçeği yağı besleyicidir fakat karaciğer ve mide rahatsızlığı olanlar daha besleyici, bol şifalı zeytinyağı tüketmelidir. Ayçiçeği küspesinin ham proteini 35% olduğundan besi yemlerinde kullanılır.

Not: Ansiklopedilerden alıntıdır.