İçindekiler: Emulsin, 20% Helmeli madde (Çekirdek örtüsündeki beyaz madde), Az miktarda pesi maddeleri, 15% yağ (katı), Protein, Sianogenli amigdalin glikozu, Ksiloz, 42% fosfor, Tanen, A B C vitaminleri.


Şifası:

1) Ayva soğutucu ve kurutucu özelliklere sahiptir. Susuzluğu giderir, serinletir.
2) Ayva yenir ya da ayva çekirdeği ve elma çekirdeği ezilip suda kaynatılır, balla tatlandırılıp günde 2-3 çay bardağı içilir. Yine aynı suyla günde 2-3 kere boğaz gargara yapılırsa boğaz iltihabı, gırtlak iltihabına faydalıdır.
3) Ayva çekirdeği elma çekirdeği ile beraber macun yapılır veya suyla kaynatılırsa, nöbet şekeriyle tatlandırılıp içilirse öksürüğü keser.
4) Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeriyle tatlandırılıp içilmeye devam edilirse gastriti iyileştirir.
5) Mesane yolu iltihabına faydalıdır. Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeriyle tatlandırılıp içilirse iltihapları iyileştirir. Aç karnına içilmelidir.
6) Kırışıklıklara faydalıdır. Ayva çekirdeği ezilip, misli kadar suyla karıştırılıp 2-3 gün bekletilir sonra süzülüp balla veya sade olarak krem yapılıp cilde sürülür.
7) Çatlaklara faydalıdır. Ayva çekirdeği yukarıdaki tarif üzere yapılıp el, dudak ve emzirme organı ucunda olan sızılı çatlaklara sürülürse iyileştirir.
8) Beyaz akıntıya faydalıdır. Ayva yaprağı demlenip aç karnına içilir haricen yıkanır.
9) Yanıklara faydalıdır. Ayva çekirdeği misli kadar suda bekletilip süzülür, balla krem yapılıp yanıklara sürülür.
10) Yukarıdaki tarif basura sürülürse faydası görülür.
11) Ayva yaprakları kaynatılıp banyo yapılırsa sinirleri teskin edicidir.
12) Kansızlığa faydalıdır. Ayva suyu üzüm hoşafıyla beraber içilmeye devam edilirse güzel kan yapar.
13) Hamile kadınlara faydalıdır. Ayva suyunu üzüm hoşafıyla beraber içmeye devam edenlerde kan deveranı dengeli olur, çocuğa da faydası büyüktür.
14) Kanama durdurur. Ayva meyvesi üzerindeki kıllar kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
15) Kalbe faydası çoktur. Ayva suyu, hoşafı, reçeli, çekirdeği ve çiğ meyve olarak kalp hastalarının vazgeçilmez gıdasıdır.
16) Ayva meyvesi yendiği takdirde ağız kokusu ve terlemeye faydalıdır.
17) Ayva yemek kusmayı önler.
18) Ses kısıklığına faydalıdır. Ayva suda pişirilip yenir, suyu içilir.


Yan Etkisi:
Normalde herhangi bir yan etkisi yoktur. Çok yenirse kabızlık yapar, fazla yemek kulunç ağrısı yapar ve çekirdeği böbreğe zararlıdır.

Telafisi: Tok karnına yenirse hazmı kolaylaştırır, ılık bal şerbeti kabızlık etkisini telafi eder. Çekirdeğini nöbet şekeri ile yemek böbreğe verdiği zararı telafi eder.



Ayvanın anlatılan bu faydaları dikkate alınarak Ayva Kompostosu sıksık yapılmalıdır. Zira ayvanın yenmesi diğer meyveler gibi kolay değildir. Reçeli de çok faydalıdır. Kalp için söylenmiş hadisi de paylaşmak isterim: "Sizden biriniz kalbi üzerinde ağırlık hissederse ayva yesin."

Not: Ansiklopedilerden alıntıdır.