İçindekiler: Tanen, Tormentil kırmızısı, Tormentosit, Reçine, Nişasta, Uçan yağ.


Şifası:

1)
İshale faydalıdır. Beşparmak otu içinde bol miktarda tanen olduğu için ishali keser, kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilir.
2) Cilt bakımında kullanılabilir. Beşparmak otu kaynatılıp cilt lekelerine sık sık pansuman yapılır.
3) Gaz söktürücüdür. Beşparmak otu nane ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
4) Diş eti kuvvetlendiricir. Beşparmak otu kaynatılıp ağız çalkalanır.
5) Anjin ve boğaz iltihabına faydalıdır. Beşparmak otunun içindeki boya maddesi tormentil bakterilerin oluşumunu önlüyor. Beşparmak otu papatya ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
6) Bağırsak iltihabına faydalıdır. Beşparmak otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
7) Ağız içi yaralarına faydalıdır. Beşparmak otu kaynatılıp ağız gargara yapılır.
8) Mide ağrılarına faydalıdır. Beşparmak otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
9) Basura faydalıdır. Beşparmak otu (az suda) kaynatılıp sıkılır, suyuyla sık sık pansuman yapılır.
10) Beşparmak otu lapa yapılıp yaraya vurulursa faydalıdır.

Yan Etkisi: Tanen oranı çok yüksek olduğundan fazla tüketilmemelidir. Demir kaplarda tutulmamalıdır.



Beşparmak otu dere kenarlarında, güneşlik yerlerde yetişen sarı çiçekli, hoş görünümlü bir bitkidir. Yara, bere, vücut bakımında başarı ile uygulanır.

Not: Ansiklopedilerden alıntıdır.