İçindekiler: Elma asidi, Limon asidi, Flavon, Vitaminler, Uçan yağ, Mineraller.


Şifası:

1) Anjin ve boğaz iltihabına faydalıdır. Böğürtlen yaprağı kaynatılarak gargara yapılır ve bu çay içilmeye devam edilir.
2) Soğuk algınlığına iyi gelir. Böğürtlen yaprağı biberiye ve nane ile beraber kaynatılıp içilmeye devam edilir.
3) Yüksek tansiyona faydalıdır. Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı ve kekik kaynatılıp içilmeye devam edilir.
4) Kan temizleyicidir. Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı ve kekik kaynatılıp içilmeye devam edilir.
5) Şekere faydalıdır. Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilir.
6) Egzama ve mayasıla faydalıdır. Böğürtlen yaprağı şahtere ile beraber kaynatılıp soğuk olarak içilmeye devam edilir.
7) Böbrek kumlarını döker. Böğürtlen kökü ayrık otu kökü ile beraber kaynatılıp içilmeye devam edilmelidir.
8) Basura faydalıdır. Böğürtlen yaprakları kaynatılıp yemeklerden önce içilmeye devam edilir.
9) İshale faydalıdır. Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
10) Böğürtlen şurubu ve marmelatı vücuda kuvvet verir, kanı temizler.
11) Ağız içi yaralara faydalıdır. Böğürtlen yaprağı kaynatılı gargara yapılır, bu çay içilmeye devam edilir.
12) Mide iltihabına faydalıdır. Böğürtlen yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilir.

Yan Etkisi: Normalde herhangi bir yan etkisi yoktur. Kabızlığa meyilli olanlar yaprağından yapılan çaydan kaçınmalıdır.




Böğürtlen köylerin tarla kenarlarında, dere kenarlarında yetişen şifa kaynağıdır. Böğürtlen en fazla antioksidan içeren meyvedir. Kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir.

Not: Ansiklopedilerden alıntıdır.